39ste Waterland Marathon groot kanosucces

Afgelopen weekend werd voor de 39ste keer de Waterland (kano)Marathon gevaren. Na een spectaculaire race waarbij 20 heren de strijd met elkaar aangingen kwam de Spaanse Manuel Busto als eerste over de finish. Nederlands succes was er voor Joep van Bakel, die zich met een vierde plaats staande heeft gehouden tussen het internationale geweld.

 

Na een heftige start op het Noord-Hollandsch Kanaal vormde zich al snel een kopgroep van 6 vaarders. Waaronder de Spaanse Jorge Alonso en Manuel Busto, zij trokken op met de Hongaarse Istvan Salga en drie Nederlandse toppers, Robin Koenders, Bram Brandjes en Joep van Bakel. Na de eerste portage waren hiervan nog vier koplopers over. Op het Noord-Hollandsch Kanaal, met nog vijf kilometer voor de boeg sloeg Busto zijn slag en voer weg bij zijn landgenoot, Salga en Van Bakel.

 

Door de laatste kilometers in een moordend tempo uit te varen, kwam Manuel Busto met een ruime voorsprong in zijn eentje over de finish in Amsterdam. De drie achtervolgers hebben gestreden tot op de finishlijn, waarbij Salga het zilver pakte, Alonso met het brons naar huis ging en Van Bakel als vierde binnen kwam.

 

In de juniorencategorie  was het zilver en goud voor de Duitse Leonard Wolf en Lucas Nitsche, het brons ging naar Axel Uiterwaal van Frisia uit Amsterdam. Bij de dames was er succes voor Vikingdames Naomi Westra en Karin Smits, zij werden eerste en tweede. De bronzen medaille ging naar de Duitse Sabrina Kurth uit Rheine.

 

Viking kijkt terug op een sportief en succesvol weekend, zowel voor de deelnemers als toeschouwers was het een spektakel op het water. Voor de 40ste editie in 2012 hopen wij op nog meer deelnemers en net zulk mooi weer.