Lees meer: 45e Editie Waterland marathon breekt record

foto: Alexandra van der Elsen

Zaterdag 22 april jl. vond de 45ste editie van de Amsterdam Waterland kano marathon plaats. Een unieke wedstrijd waar jaarlijks de absolute kano wereldtop op afkomt. Zo ook dit jaar. Alhoewel de weersomstandigheden bar waren met 10 graden en grotendeels windkracht 5 tegen, is het record uit 2011 gebroken met anderhalve minuut. Na een zinderende nek-aan-nek-finale won Sean Rice uit Zuid-Afrika in een tijd van 1 uur 38 minuten en 52 seconden met 2 seconden voorsprong op Europees kampioen Leonel Ramalho uit Spanje. Het brons ging naar Wereldkampioen 2015 Adrián Boros uit Hongarije. Beste Nederlander in deze categorie was Joep van Bakel met de fantastische tijd van 1 uur 40 minuten en 59 seconden.

Bij de dames won Lizzie Broughton uit Groot Britannië voor de derde keer op rij. Maar zowel het zilver als het brons gingen naar de Nederlandse dames Eef Haze en Hedy Pol op slechts 3 minuten afstand. Ook bij de veteranen deden de Nederlanders het goed. Bij de heren veroverde Olaf Heijne het brons en bij de dames gingen zowel het goud als zilver naar Esther van Lohuizen en Elly Onnekes. En zelfs bij de jongste categorie, de dames aspiranten, liet Nederland zich niet onbetuigd. Daar deden twee meisjes mee van kanovereniging Viking uit Amsterdam Noord: Iris van Bommel en Naomy van der Horst, resp. 13 en 14 jaar. Zij gingen er met het goud en zilver vandoor en mochten als aanmoediging met de groten uit de kanotop op de foto!

Voor meer foto's van deze wedstrijd kijk op: https://fontaine.home.xs4all.nl/kano/2017/waterland

Video opnamen gemaakt door het Watersportverbond zijn te zien op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=6uQKuSz4YIE

Lees meer: 45e Editie Waterland marathon breekt record

vlnr: Lizzie Broughton, Naomy van der Horst, Leonel Ramalho, Iris van Bommel en Adrián Boros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer: Voorbereiding op de Amsterdam Waterland Marathon 2017In voorbereiding op de Amsterdam Waterland Marathon 2017 verzamelden de Nederlandse toppers zich op zaterdag 15 april bij de Viking. Onder leiding van Edwin de Nijs werd het parcours van deze "Classic Marathon" verkend. Speciale aandacht was er natuurlijk voor de overdragingen. Als eerste werd de portage bij de sluis in Monnickendam enkele keren geoefend. Hierbij werden de atleten voorzien van technische en tactische aanwijzingen. Vanaf Monnickendam werd er vervolgens in de richting van Ilpendam gevaren. Daar werd de de tweede portage een aantal keren geoefend.

Voor foto's van deze trainingen kijk op: fontaine.home.xs4all.nl/kano/2017/training_WLM

De Amsterdam Waterland Marathon wordt gevaren op zaterdag 22 april 2017. De heren senioren varen over 22km vanaf het Noordhollandskanaal via Broek in Waterland naar Monnickendam (portage), Ilpendam (portage) terug naar de Viking in Amsterdam Noord. De junioren, masters en dames varen dit parcours vanaf Monnickendam (14km). De Waterlandmarathon kent een internationaal deelnemersveld, ook diverse wereldtoppers zullen aan de start verschijnen.

Kijk voor meer info op: http://amsterdamcanoemarathon.com

 

 

 

 

Lees meer: Zonnige Brabantregatta sluit vlakwaterseizoen afDe watersportbaan in Tilburg was tijdens het zonovergoten weekend van 24 en 25 september het decor van de Brabantregatta, de laatste vlakwaterwedstrijd van het seizoen. Uiteraard was ook Viking weer present. Helaas moesten Jan en Rollo wegens blessures deze wedstrijd laten schieten.

Voor Steve was het zijn wedstrijddebuut en voor Scarlett pas haar tweede wedstrijd. Op zaterdag namen zij tezamen met Iris en Clenn deel aan de kids-games. Hiervoor moesten zij een behendigheidsparcours in de kano afleggen, een steprace houden en 1000m langebaan varen.

Op de kanoafstanden wist Iris diverse medailles in de wacht te slepen, waaronder een in de K4 samen met Scarlett en meisjes van GKV en Beatrix. Naomy deed het goed bij de aspiranten A, de samenwerking in K2 met Lisa Isihara (Frisia) leverde haar een bronzen medaille op.

Daan weerde zich goed bij de junioren B, maar finaleplaatsen waren net buiten bereik. Bart en Jesse kwamen uit bij de junioren A. Voor het eerst zaten zij samen in een K2, waarbij zij de zilveren medaille op de 1000m wonnen.

Pier en Ruben kwamen uit de bij de senioren, ook zij wisten diverse medailles in de wacht te slepen. Met name hun beider optreden op de langebaan was erg sterk. Opvallend was de zilveren medaille die Ruben op de 125m sprint afvalrace behaalde … een gemiste roeping?

De Brabantregatta is ook het toneel van de bekendmaking van de winnaar van het clubklassement. Ondanks een nieuwe manier van puntentelling blijken de verschillen in puntentotalen tussen de diverse clubs nog erg groot. Winnaar was dit jaar (weer) Skonenvaarder. Viking eindigde dit jaar op de 9e plaats. Dit wedstrijdseizoen hebben veel van onze jonge sporters kennis gemaakt met het wedstrijdvaren. Als zij volgend jaar met wat meer ervaring en training weer meedoen moet het toch mogelijk zijn om volgend seizoen een paar plaatsen hoger in het clubklassement te eindigen!

Op 8 oktober volgt nog de K4 marathon in de Rijp en dan zit het wedstrijdseizoen er echt op. ’s Avonds varen we op de Viking dan de traditionele lampjestocht. Komt allen!

Voor foto's van de Brabantregatta kijk op fontaine.home.xs4all.nl/kano/2016/brabant

 

 

 

 

 

Prachtige historische foto's van kanovereniging Viking.

Deze foto's zijn genomen in de 30'er jaren van de 20e eeuw, vlak na de oprichting van onze vereniging. Het clubhuis was toen gelegen vlak bij de draaibrug in de buiksloterdijk.Weet u meer van deze foto's of heeft u meer foto's van de geschiedenis van het kanovaren in amsterdam noord, laat het ons weten!Lees meer: Historische foto's van de VikingLees meer: Historische foto's van de VikingLees meer: Historische foto's van de VikingLees meer: Historische foto's van de VikingLees meer: Historische foto's van de VikingLees meer: Historische foto's van de VikingLees meer: Historische foto's van de VikingLees meer: Historische foto's van de VikingLees meer: Historische foto's van de VikingLees meer: Historische foto's van de VikingLees meer: Historische foto's van de VikingLees meer: Historische foto's van de Viking

Lees meer: WK marathon in Brandenburg (D)Deze week vindt in Brandenburg an der Havel (D) het Wereld Kampioenschap marathon plaats. Voor de veteranen betreft het een World Cup wedstrijd. Aan dit evenement zullen diverse Nederlandse toppers deelnemen in verschillende klassen en disciplines. Ook drie Vikingers zullen in Brandenburg in actie komen: Sjoerd Dingerink (heren junioren, wedstrijd op zaterdagochtend), Ruben Fontaine (heren U23, wedstrijd op vrijdagmiddag) en Pier Siersma. Pier heeft zijn wedstrijd bij de Masters al afgelopen dinsdag gevaren en is daarbij als 8e gefinisht.

Op de facebookpagina van de commissie vlakwater sprint / marathon worden regelmatig updates geplaatst over de Nederlandse deelnemers: https://www.facebook.com/Watersportverbond-Commissie-Canoe-SprintMarathon

(foto: Guda Oly)